Werkstress neemt toe: Aandacht voor duurzame inzetbaarheid in de bouw belangrijker dan ooit!

29 maart 2019

Home » Werkstress neemt toe: Aandacht voor duurzame inzetbaarheid in de bouw belangrijker dan ooit!

Duurzame inzetbaarheid bouw

Het is ondertussen wel duidelijk dat duurzame inzetbaarheid belangrijk is in de bouw. Werknemers in de bouwsector doen fysiek zwaar werk dat lastig is om tot hun pensioen vol te houden. Maar in het laatste Bedrijfstakverslag van Volandis is juist te lezen dat fysieke gezondheidsklachten zijn afgenomen onder de werknemers. Maar dat wil niet zeggen dat duurzame inzetbaarheid in de bouw minder belangrijk is geworden. Integendeel! Het is zelfs een belangrijker thema dan ooit.

Werkdruk en geestelijke inspanning nemen toe

De fysieke druk van werknemers in de bouw is dus wat teruggelopen. Toch neemt de werkdruk juist toe. Dat komt doordat het werk geestelijk zwaarder is geworden. Met de economische crisis achter de rug nemen de opdrachten weer toe, terwijl krapte blijft bestaan onder het personeel. De tijdsdruk die hierdoor ontstaat bij opdrachten, in combinatie met de bezetting, zorgt ervoor dat het werk mentaal een stuk zwaarder wordt.

(Financieel) gezond het pensioen halen?

Met fysiek zwaar werk en de toenemende geestelijke inspanning is aandacht voor duurzame inzetbaarheid belangrijker dan ooit. Als oudere werknemers minder stress ervaren zullen ze makkelijker gezond tot hun pensioen kunnen blijven werken.

Wat vaak wordt vergeten is dat het financiële aspect hier ontzettend belangrijk is. Dat terwijl dit juist van grote invloed kan zijn op het presteren en het welzijn van de medewerker. Financieel gezonde medewerkers zijn beter in staat om weloverwogen keuzes binnen hun loopbaan te maken en staan meer open om zich verder te ontwikkelen. Zo kunnen ze in aanloop naar het pensioen hun loopbaan verder vormgeven op een manier die past bij de persoonlijke en financiële situatie.

Duurzame inzetbaarheid in de bouw

Toch zijn veel werknemers in de bouw (nog) niet bewust bezig met zaken als hun verdere loopbaanontwikkeling, groeikansen, hun financiële gezondheid en het pensioen. Het werk blijft doorgaan en ze gaan er niet snel zelf naar op zoek. Daarbij krijgt het onderwerp duurzame inzetbaarheid nog lang niet altijd de aandacht van de werkgever die het verdient. Dat is zonde, want werknemers geven aan dat het hen sterk stimuleert als hun werkgever hier wel aandacht aan besteedt!

Met de combinatie van fysiek zwaar werk, werkstress, de toenemende werkdruk en financiële kwesties rijst de vraag: hoe kunnen werknemers in de bouw nog gezond hun pensioen halen?

Duurzame inzetbaarheid: de ondersteuning van YincQ

Wilt u uw medewerkers optimaal voorbereiden voor hun toekomstige loopbaan en zorgen dat zij op gezonde wijze door kunnen werken tot hun pensioen? Wij helpen u graag op weg!

YincQ biedt specialistische ondersteuning rondom het thema duurzame inzetbaarheid, met als uitgangspunt de persoonlijke financiële situatie. Door heldere inzichten te bieden en samen met uw medewerkers concrete plannen op te stellen, zorgen we ervoor dat uw medewerkers de juiste keuzes kunnen maken. Zo kunnen zij zich optimaal in blijven zetten binnen de werkomgeving.

Ook ondersteunen we u met het opstellen van strategische doelen rondom duurzame inzetbaarheid. Daarbij zorgen wij ook direct voor de juiste vertaling van uw doelen richting uw stakeholders.

Benieuwd naar onze werkwijze en de mogelijkheden? We vertellen u graag meer over onze gerichte ondersteuning, persoonlijke benadering en strategische sturing voor uw bedrijf! Neem nu contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit bericht op:

Laatste Blogs


Notice: Undefined variable: css in /var/www/vhosts/yincq.nl/httpdocs/wp-content/themes/ZUOO/functions.php on line 107