Duurzame inzetbaarheid in 3 stappen

3 januari 2019

Home » Duurzame inzetbaarheid in 3 stappen

Duurzame inzetbaarheid 3 stappen

Duurzame inzetbaarheid draait om de toekomstige inzetbaarheid van al uw medewerkers. Zowel van de oudere medewerkers die al richting de pensioenleeftijd gaan als van de jongere collega’s die nog een volledige loopbaan voor de boeg hebben. Zeker met de stijgende AOW-leeftijd is het voor u als werkgever belangrijker dan ooit om stil te staan bij de gezondheid van uw medewerkers.

Drie stappen

De gezondheid van uw medewerkers is de kern van duurzame inzetbaarheid en kan ingedeeld worden in drie stappen. De eerste stap is de fysieke gezondheid. Dat vormt de basis en is waarschijnlijk ook het eerste waar u aan denkt bij de term ‘gezondheid’. Daarop volgt de geestelijke gezondheid van uw medewerkers. Ten derde staat de financiële gezondheid centraal. Een duurzaam inzetbare medewerker kan op deze drie vlakken tegen een stootje, durft veranderingen aan te gaan en werkt actief aan zijn/haar persoonlijke ontwikkeling.

Financiële gezondheid: de onderbelichte stap

Werkgevers die zich druk maken om hun medewerkers hebben meestal voornamelijk aandacht voor de fysieke gezondheid en het geestelijke welzijn van het personeel. Zo zorgen werkgevers op fysiek gebied vaak voor een prettige werkplek, waar medewerkers langere tijd kunnen werken zonder lichamelijk ongemak. Daarnaast is er op mentaal vlak vaak ruimte voor ontwikkeling binnen het bedrijf, met kansen om cursussen of trainingen te volgen, of nieuwe werkzaamheden op te pakken.

Meestal onderbelicht is de minstens net zo belangrijke derde stap: de financiële gezondheid van de medewerkers. Veel werkgevers vergeten om in te zoomen op dit aspect wanneer gestreefd wordt naar de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. En denken ze hier wel aan, dan ontbreken meestal de kennis en vaardigheden om hier effectief op in te spelen. De werkgever is hier zelf niet de aangewezen expert voor, maar kan hierin wel faciliteren door de hulp van een specialist in te schakelen.

Financieel inzicht en ondersteuning nodig

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de werknemers en hun partners niet met derden over financiën spreken of overleggen. En dat is zonde, want een werknemer die zich financieel gezond voelt durft makkelijker mee te bewegen met de doelen van de organisatie.

Wilt u uw medewerkers de ruimte geven om hierover te praten? Zorg ervoor dat duidelijk wordt dat de persoonlijke financiële situatie bespreekbaar is binnen het bedrijf. Vaak is het zinvol om een onafhankelijke derde partij in te schakelen. Deze specialistische dienstverlener kan heldere inzichten en adviezen bieden rondom de persoonlijke financiële situatie. Vervolgens is het belangrijk om samen met deze partij en uw medewerkers concrete plannen op te stellen. Zo krijgen uw medewerkers de ruimte om de juiste keuzes te maken op financieel gebied. Dat neemt zorgen weg en biedt de nodige rust, waardoor ze zich nog lang optimaal kunnen inzetten binnen de werkomgeving.

Daarnaast kan de onafhankelijke partij u helpen met het opstellen van strategische doelen rondom de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers, aangevuld met specialistische hulp om de financiën bespreekbaar te maken. YincQ is gespecialiseerd in deze dienstverlening en helpt u graag tijdens dit hele traject. Daarbij verzorgen wij ook de vertaling van de opgestelde doelen richting uw stakeholders.

Werkgever in de bouw en infra sector? Bekijk dan ook: Het Tijdspaarfonds & Duurzame Inzetbaarheid

De voordelen voor u als werkgever

Niet alleen uw medewerkers hebben baat bij het verbeteren van de financiële gezondheid. Ook u profiteert van personeel dat op alle drie de vlakken van duurzame inzetbaarheid goed scoort. Financieel gezonde werknemers zijn productiever en zorgen daarnaast voor een verlaging van een aanzienlijke kostenpost: het ziekteverzuim. Stress en financiële zorgen hebben ook invloed op het mentale welzijn en uiteindelijk zelfs de fysieke gezondheid.

Wilt u ervoor zorgen dat de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers gewaarborgd wordt, met de juiste aandacht voor de fysieke gezondheid? YincQ biedt persoonlijke begeleiding, deskundige hulp en strategische sturing voor u en uw werknemers! Neem nu contact met ons op en bespreek de mogelijkheden voor uw onderneming.

Deel dit bericht op:

Laatste Blogs


Notice: Undefined variable: css in /var/www/vhosts/yincq.nl/httpdocs/wp-content/themes/ZUOO/functions.php on line 107